Bal&Andriessen

                                               speelt

                      Minimal Music for Multiple Marimbas

 

Bal&Andriessen 2014. Foto Daniël Patriasz Photography

voor video, pers uitingen en foto's scroll naar beneden

 Bio deel 1

Het 'major work' uit het concertprogramma van Bal&Andriessen bestaat uit (een bloemlezing uit) de Canto Ostinato. Dit bekendste werk van de Nederlandse componist Simeon ten Holt wordt dan uitgevoerd op 2 marimba's door Leticia Bal en Marcel Andriessen. Hun programma 'Minimal Music for Multiple Marimbas' omvat daarnaast werken van Steve Reich, Philip Glass en Leticia Bal.

Minimal Music for Multiple Marimbas

Toen Leticia Bal en Marcel Andriessen zo’n 25 jaar geleden voor de allereerste keer samenspeelden, stond er een werk van minimal-music-componist Steve Reich op de lessenaar.
Vandaag de dag is minimal music onverminderd populair. De Canto Ostinato van Simeon ten Holt is een van de meest gespeelde werken op klassieke concerten. En dankzij harpiste Lavinia Meijer staat de muziek van minimalist Philip Glass weer volop in de belangstelling.

Met z’n repeterende noten en kalme harmonieën vervoert minimal music de luisteraar en brengt het de toehoorder soms zelfs in trance.
Bal&Andriessen brengen in dit programma minimal music uit het rijke wereldrepertoire in eigen bewerkingen voor marimba en een keur aan ander exotisch slagwerk.

Hieronder de presentatie van het premiere-concert op 29 mei 2014 met de live geluidsopname op de concertlocatie door Jaap Naber van Mshipstudio. Montage: Leticia Bal.

Bal&Andriessen anno 1992 foto Wim Bosch

Bio deel 2

Leticia Bal en Marcel Andriessen studeerden tegelijkertijd aan het Hilversums Conservatorium en vormden toen al samen het slagwerkduo „Drift”. Na het conservatorium gingen zij elk hun eigen weg.
Marcel als slagwerker in hedendaagse kamermuziek en bij theater- en dansvoorstellingen, waarvoor hij ook muziek schreef. Hij specialiseerde zich in traditioneel Japans slagwerk bij Circle Percussion en speelde in Slagwerk Den Haag. Sinds 2006 is Marcel bovendien hoofdvakdocent klassiek slagwerk aan het Fontys Conservatorium in Tilburg.
Leticia vooral als percussioniste en leider van haar eigen salsaband, met daarnaast haar soloprogramma voor marimba en loopstation, waarin zij vooral eigen composities uitvoert. De live-cd van dit solowerk werd alom lovend ontvangen. Ook leidde zij jarenlang jonge musici op aan de Muziekschool Amsterdam.
Kortgeleden kruisten hun wegen zich weer en als snel ontstond het idee om weer een slagwerk-duo te vormen. Nu met de naam 'Bal&Andriessen'. Het premiere-concert op 29 mei 2014 vond plaats in een volle Laurentiuskerk te Kimswerd en werd afgesloten met staande ovaties.


Harlinger Courant, mei 2014
Bolswards Nieuwsblad, mei 2014

copyright © 2018 Leticia Bal. All rights reserved.